Ce schimbare poate aduce INSPIRED?
Cuvintele sunt ușor de purtat de vânt și mulți profesioniști din domeniul dezvoltării, al drepturilor omului, al democrației și al consolidării păcii suferă deja de ceea ce se numește "oboseala dialogului", ceea ce ne-a făcut să realizăm cât de crucial a fost să insuflăm dialogurilor INSPIRED un sens puternic al scopului. Cu toate acestea, faptul că ne străduim să obținem rezultate concrete și măsurabile nu înseamnă neapărat că aceste rezultate trebuie să fie prestabilite dinainte, mai ales atunci când țintim o țintă în mișcare - ceea ce reprezintă o caracteristică centrală a oricărui efort de influențare a politicilor.
În cazul în care dialogul politic este dinamic prin natura sa și este rezultatul interacțiunii dintre mai multe părți interesate, a pretinde că definirea rezultatelor sale de la început nu este doar un efort inutil, ci și unul care riscă să submineze asumarea locală pe care dialogul urmărește să o construiască în primul rând. În schimb, ar trebui să revină întotdeauna principalelor părți interesate interne să stabilească obiectivele lor comune și să le încadreze în cadrul oportunităților și constrângerilor prezentate de politica în cauză. Mai mult, aceste obiective, odată stabilite, nu ar trebui să fie imprimate în piatră, deoarece acest lucru ar limita în mod semnificativ flexibilitatea și capacitatea participanților la dialog de a reacționa la dinamica în schimbare în domeniul politic.
Cu toate acestea, evitarea obiectivelor prestabilite nu înseamnă că se neglijează rezultatele; dimpotrivă, aceasta permite părților interesate să se concentreze pe ceea ce realizează efectiv procesul de dialog, adaptându-se în același timp la circumstanțele în continuă schimbare din peisajul politic și de politici. În loc să se concentreze cu încăpățânare asupra obiectivelor și indicatorilor unui cadru logistic predefinit, părțile interesate sunt invitate să își adapteze prioritățile și obiectivele la contextul în schimbare, precum și să rămână deschise și să își concentreze atenția asupra celor mai semnificative rezultate - planificate, dar și neprevăzute - ale deliberărilor lor, care ar putea fi transformate în ferestre de oportunitate pentru a promova reformele dorite.
Cu alte cuvinte, orientarea către rezultate este o caracteristică esențială a abordării INSPIRED, dar a fost nuanțată pentru a împiedica organizatorii și facilitatorii de dialog să piardă din vedere alte aspecte la fel de importante. În cadrul unui proces de dialog, rezultatele trebuie să fie convenite în mod colectiv. Acestea nu trebuie să fie stabilite neapărat la începutul unui proiect, ci mai degrabă evaluate retrospectiv, pentru a evidenția impactul muncii comune a participanților la dialog și pentru a-i încuraja să continue efortul colectiv. Această conștientizare este motivul pentru care metoda de evaluare Outcome Harvesting a fost integrată în abordare. Aceasta permite participanților la procesul de dialog să facă bilanțul numeroaselor rezultate neprevăzute rezultate din cooperarea lor, consolidându-și astfel legăturile prin realizarea unor realizări comune.
Din perspectiva unui donator, acest mod de a înțelege rezultatele este esențial pentru a depăși logica din spatele asistenței tehnice și a proliferării unităților de implementare a proiectelor sau a programelor (PIU), adică "a face lucrurile" în loc de "a face lucrurile să se întâmple". Acest lucru explică de ce aproape toate aceste UIP au lăsat o moștenire atât de dubioasă odată ce programele lor sponsorizate de donatori s-au încheiat, așa-numitele rezultate topindu-se atât de ușor și fără a lăsa prea multe urme. Tentația de a aborda noduri critice de lungă durată și de a ocoli blocajele prin înlocuirea structurilor guvernamentale ineficiente cu altele nou create, în loc să consolideze capacitățile primelor, este un impuls perfect de înțeles atunci când practicienii se confruntă cu situația dezastruoasă a sectoarelor publice din țările în care lucrează. Cu toate acestea, aceste bune intenții sfârșesc prea des prin a pune boii în spatele căruței, lăsând loc uneia dintre cele mai frecvente consecințe neintenționate ale abordării orientate spre rezultate care a devenit atât de predominantă în sectorul dezvoltării, și anume nevoia de a "livra" rezultate concrete, predefinite și, prin urmare, ușor de măsurat, a căror realizare ar justifica cheltuielile pentru contribuabilii din țările donatoare.
Last updated