Convocarea principalelor părți interesate

În primul rând, gazda dialogului INSPIRED trebuie să aibă o puternică putere de convocare pentru a aduce la dialog principalele părți interesate. Această putere de convocare poate rezulta din rețelele lor profesionale, din reputația lor tehnică, din experiența lor anterioară în domeniul politic și din capacitatea personală a lucrătorilor de a face ca fiecare parte interesată să simtă că vocea lor va conta. Importanța factorului uman în cadrul unui proces de dialog nu poate fi supraestimată: deși oamenii sunt invitați în calitate de reprezentanți ai organizațiilor lor respective, ei sunt totuși ființe umane care relaționează unii cu alții în mod personal. Affinitățile și animozitățile, convingerile și suspiciunile, certitudinile și nesiguranțele, toate vor juca un rol semnificativ în procesul de dialog și, prin urmare, vor trebui gestionate prin tehnici de facilitare adecvate. Înainte de a se angaja la acest nivel uman, gazda dialogului trebuie să aducă la bord toate instituțiile și organizațiile relevante din domeniul politic, care, în cele mai multe cazuri, se cunosc deja între ele sau cel puțin sunt conștiente de existența lor. Și aici intervine problema preconcepțiilor și a prejudecăților, care poate pune în pericol una dintre condițiile prealabile ale dialogului, cea a recunoașterii reciproce.

La fel ca la o cină, unde participarea unor invitați depinde de confirmarea de către alții, părțile interesate cheie pot deveni reticente în a se angaja în dialog dacă constată că au fost invitați și rivali sau concurenți. În mod similar, actorii cei mai puternici pot refuza să participe dacă consideră că ponderea politică sau competențele tehnice ale celorlalți actori nu sunt la același nivel cu ale lor. Mai mult, cei mai puternici actori - care sunt, de obicei, instituțiile statului - pot modifica rapid raportul de forțe în avantajul lor, cooptând dialogul și adoptând o poziție dominantă față de rezultatele acestuia.

Pentru a evita aceste situații, modelul INSPIRED recomandă să se limiteze prima fază a procesului de dialog - faza de evaluare colectivă - la organizațiile societății civile, care sunt adesea cei mai slabi actori din punct de vedere al resurselor. Reunindu-le în primul rând și punându-le să lucreze la elaborarea unui rezultat concret - evaluarea participativă a politicilor -, gazda dialogului urmărește nu numai să creeze legături între ele, ci și să promoveze punerea în comun a resurselor - umane, de cunoștințe, financiare etc. - astfel încât să își ridice profilul comun și să își consolideze poziția față de actorii publici.

Last updated

Logo