Facilitarea sesiunilor de dialog
Având în vedere importanța încrederii în promovarea consensului, precum și în crearea de punți și legături între părțile interesate care fac parte din rețeaua de politici, gazda dialogului INSPIRED va trebui, cel mai probabil, să utilizeze o gamă largă de tehnici de facilitare pentru a unge roțile procesului de dialog și pentru a depăși conflictele care pot apărea pe parcurs. Cele mai multe dintre aceste tehnici de facilitare fac parte din familia Cercetării Acționale Participative (a se vedea secțiunea de mai sus privind "construirea încrederii prin dialogul sponsorizat privind politicile"), o abordare practică care recunoaște și valorifică alte forme de cunoaștere în afară de dovezile officiale și de un tip mai degrabă tehnic, luate de obicei ca referință de către actorii publici. Această recunoaștere are adesea un efect de responsabilizare în rândul celor mai slabe părți interesate și poate, de asemenea, să lărgească perspectiva officialilor publici prin adoptarea altor perspective calitative care sunt adesea neglijate de datele/statisticile officiale.
Aproape prin definiție, un proces de dialog îi împinge pe participanți să iasă din zona lor de confort, deoarece îi obligă să se pună în locul altcuiva și să realizeze dificultățile pe care ceilalți le întâmpină în propriile domenii de activitate. Ca urmare, un proces deja condus de oameni devine, în bine sau în rău, și mai afectat de dinamica umană. ceea ce înseamnă că gazda dialogului va trebui să gestioneze atitudinile, prejudecățile și temerile persoanelor care iau parte la dialog. Așteptările prea mari pot duce la frustrare și dezamăgire, în timp ce conștientizarea interdependenței îi poate face pe ceilalți să se retragă din efortul colectiv și să încerce să își recâștige autonomia prin izolare. Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, atitudinile umane sunt impregnate de rolurile organizaționale, iar interesele personale și cele instituționale sunt destul de difficult de distins.
Aceste complexități evidențiază motivul pentru care gazda dialogului trebuie să fie întotdeauna locală. Pentru început, participanții trebuie să se exprime în propria lor limbă pentru ca dialogul să fie semnificativ. În plus, străinii pot cu greu să înțeleagă numeroasele nuanțe culturale și coduri sociale aflate în joc, precum și rețeaua complexă de interese și relații pe care orice localnic o sapă imediat, dar care va scăpa cu siguranță oricărui nou-venit. Cel mai important, actorii locali vor dezvolta rareori o adevărată proprietate asupra procesului de dialog și a rezultatelor acestuia dacă acesta este condus sau facilitat de o organizație internațională - cu excepția cazurilor în care personalul este, de asemenea, local și părțile interesate simt că se angajează cu conaționali.
Last updated