Raportarea și urmărirea progreselor colective

Fiind vorba de dialoguri politice sponsorizate de donatori, procesele INSPIRED trebuie să țină evidența progreselor înregistrate, astfel încât să informeze UE și statele membre cu privire la schimbările care au loc, atât la nivel de agenție (schimbări în comportamentele, atitudinile și capacitățile actorilor implicați), cât și la nivel de structură (schimbări instituționale și/sau legislative în domeniul politic care pot fi legate de procesul de dialog). Această raportare are scopuri evidente de responsabilizare - donatorii trebuie să știe unde se duc banii contribuabililor lor -, precum și implicații politice și diplomatice - le oferă, de asemenea, informații de primă mână cu privire la economia politică a reformelor politice pe care le sprijină.

Acest ultim aspect este deosebit de relevant, deoarece majoritatea donatorilor se străduiesc adesea să înțeleagă de ce anumite reforme de politică care par să se bucure de suficientă "voință politică" și să fie solide din punct de vedere tehnic se blochează și nu reușesc să producă rezultatele așteptate. Din nefericire, programele de sprijin bugetar sunt adesea nevoite să suspende sau să amâne tranșele de plată din cauza discrepanțelor dintre obiectivele și valoarea reală a indicatorilor de politică convenite între guvernul partener și donator. Într-un astfel de caz, punctul de vedere al altor părți interesate care lucrează în domeniul politicilor poate contribui la explicarea motivelor pentru care reforma nu funcționează așa cum se aștepta și chiar poate propune soluții potențiale pentru deblocarea situației.

Dincolo de faptul că oferă donatorilor informații valoroase din interior, care altfel sunt foarte greu accesibile, mecanismul de raportare al abordării INSPIRED este, de asemenea, prevăzut ca o tehnică de consolidare a încrederii, deoarece permite părților interesate să își dea seama de progresul lor colectiv și să își sporească încrederea în sine ca grup. Într-adevăr, realizarea unui bilanț al îmbunătățirilor rezultate în urma cooperării este una dintre cele mai eficiente modalități de consolidare a dinamicii de colaborare generate de dialog, deoarece părțile implicate în schimb devin conștiente de ceea ce realizează împreună, spre deosebire de ceea ce ar realiza dacă ar acționa de una singură.

Acesta este unul dintre motivele pentru care metoda INSPIRED este puternic orientată spre rezultate, în ciuda faptului că evită utilizarea "rezultatelor așteptate" sau predefinirea rezultatelor (a se vedea secțiunea de mai sus privind abordarea pe trei niveluri a INSPIRED), deoarece rezultatele nu sunt un scop în sine, ci și un mijloc de a consolida încrederea între diferitele părți interesate implicate. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care abordarea evită să determine rezultatele în avans, deoarece dialogul este conceput ca principalul mijloc de a ajusta progresiv obiectivele individuale ale participanților și de a le realinia într-un scop general sau într-o viziune comună cu privire la obiectivele și instrumentele politicii în cauză.

Last updated

Logo