Instituții academice și de cercetare

Includerea grupurilor de reflecție sau a institutelor de cercetare politică în dialogul politic prezintă numeroase avantaje. Datorită accentului pe care îl pun pe cercetare, a argumentării bazate pe dovezi și a experienței lor în comunicarea unor analize complexe atât către factorii de decizie politică, cât și către mass-media și publicul larg, grupurile de reflecție pot fi într-adevăr aliați foarte utili în cadrul proceselor INSPIRED. Dacă sunt percepute ca fiind suficient de independente, acestea pot alimenta dialogul cu datele și analizele necesare pentru a crea o bază de cunoștințe acceptată de toți participanții. Pe de altă parte, dacă își asumă cea mai mare parte a acestor sarcini, riscă să interfereze cu dinamica de colaborare care este vitală pentru promovarea atât a asumării, cât și a încrederii în rândul celorlalte părți interesate, astfel încât gazda dialogului trebuie să cântărească cu atenție avantajele și dezavantajele implicării lor și, ori de câte ori este posibil, să le incite să îi implice în mod activ pe ceilalți participanți în cercetarea lor.

În plus, gradul de imparțialitate al grupurilor de reflecție în ceea ce privește monitorizarea politicilor - dar mai ales în ceea ce privește promovarea schimbării politicilor - va varia în funcție de apartenența acestora (la guvern, la partide, la mediul de afaceri etc.). De asemenea, grupurile de reflecție sau institutele de cercetare care sunt atașate universităților au mandate care le limitează activitățile la a gândi mai degrabă decât la a acționa, în timp ce altele se definesc ca "think and do tanks".

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este dinamica și mentalitatea diferită care caracterizează profesioniștii din mediul academic și cei din domeniul politic: în timp ce primii sunt înclinați spre căutarea soluțiilor optime, cei din urmă sunt forțați să optimizeze resursele și să își negocieze drumul printre constrângerile politice și birocratice. Cu toate acestea, trecerea dintre cele două profesii este destul de frecventă și constituie una dintre cele mai importante caracteristici ale rețelelor de politici.

Ca și în cazul mass-media, grupurile de reflecție pot fi angajate nu numai pentru expertiza lor, ci și ca părți interesate cu drepturi depline, și anume în acele domenii de politică în care au un istoric îndelungat de advocacy și cercetare, în special dacă au susținut - sau s-au opus - unor reforme similare. Acesta ar fi cazul dacă sunt apropiate de factorii de decizie sau dacă dețin o reputație ridicată datorită calității și fiabilității cercetărilor lor. Ceea ce pare clar este că, indiferent de rolul lor exact în procesul de dialog, grupurile de reflecție sau institutele de cercetare pot uneori "lumina" discuțiile datorită faptului că se concentrează pe dovezi, deplasând astfel discuțiile dincolo de interese sau convingeri și ajutând gazda dialogului să intermedieze schimbul de cunoștințe între participanți.

Last updated

Logo