Instituții naționale pentru drepturile omului

Apărătorii drepturilor ar putea fi implicați în proiectele INSPIRED ori de câte ori proiectele de reformă includ componente de drepturi. Contribuțiile acestora sunt extrem de valoroase în cadrul proiectelor INSPIRED datorită cunoștințelor practice reale privind dispozițiile care împiedică accesul la drepturi, fie că este vorba de cadrul național sau de punerea în aplicare a angajamentelor internaționale. Organismele de protecție a drepturilor omului se bucură de legitimitate din partea guvernului și a cetățenilor și, prin urmare, participă la susținerea și consolidarea drepturilor persoanelor în diferite domenii.

Adesea, țările partenere nu reușesc să pună în aplicare tratatele obligatorii privind drepturile omului din cauza lipsei de stimulente politice, dar și din cauza difficultății de a operaționaliza astfel de dispoziții în legislațiile naționale. Implicarea unor astfel de organisme în consultări ajută participanții să dispună de expertiză juridică imparțială cu privire la problemele abordate și, în cele din urmă, să producă o foaie de parcurs pentru reformă de înaltă calitate.

Politica publică nu poate fi disociată de drepturile omului, deoarece acțiunea - sau inacțiunea - guvernelor într-un anumit domeniu politic va avea întotdeauna un impact asupra a ceea ce cetățenii au voie, dreptul sau interdicția de a face. În plus, într-o abordare ale cărei principii-cheie - incluziunea și participarea - se bazează pe abordarea dezvoltării bazată pe drepturile omului, este prea firesc să implice acele agenții sau organisme naționale însărcinate cu protejarea drepturilor omului și cu supravegherea măsurii în care guvernele își respectă angajamentele internaționale. Într-adevăr, cele mai multe dintre aceste organisme sunt create în temeiul unor tratate internaționale sau al unor cartele care vizează garantarea drepturilor universale și rămân strâns legate de mecanismele internaționale care urmăresc să monitorizeze respectarea de către statele părți a obligațiilor asumate prin tratate. Revizuirea periodică universală (EPU), Consiliul pentru Drepturile Omului, Comitetul pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor (CEDAW) sau Comitetul pentru drepturile copilului (CDC), pentru a numi doar câteva dintre acestea, joacă de obicei un rol de monitorizare prin numirea unor experți independenți care să evalueze situația în diferite domenii și să raporteze organismului ONU corespunzător, astfel încât acesta din urmă să își continue ancheta prin consultări periodice cu guvernul țării respective (în calitatea sa de semnatar al tratatului corespunzător).

În consecință, astfel de proceduri aparțin încă domeniului dreptului internațional și rămân supuse unui tip de simbolism diplomatic necesar pentru supraviețuirea unui sistem atât de delicat, în principal din cauza lipsei unor mecanisme de aplicare cu drepturi depline. La fel ca în cazul oricărui tratat internațional, ultimul cuvânt revine semnatarilor, iar punerea în aplicare adecvată depinde de dorința guvernului de a transpune aceste obligații internaționale într-o legislație cu drepturi depline și de a întreprinde măsuri active de promovare și protecție a acestor drepturi.

Această dinamică de sus în jos poate fi completată de tipul de abordare de jos în sus pe care o pune în aplicare INSPIRED, deoarece procesul de dialog se concentrează pe politicile interne actuale și nu pe dreptul internațional. Prin intermediul identificării obstacolelor și a blocajelor din cadrul juridic al țării, procesele INSPIRED sunt capabile să facă lumină asupra cauzelor reale care împiedică aplicarea standardelor internaționale privind drepturile omului, întotdeauna dintr-o perspectivă locală, care este foarte complementară cu activitatea organismelor pentru drepturile omului, deoarece le oferă acestora o perspectivă foarte practică - dincolo de argumentul universal al "lipsei de voință politică" - asupra motivelor reale pentru care drepturile sunt încălcate sau aplicate în mod deficitar.

Din acest motiv, instituțiile Ombudsmanului și organismele pentru drepturile omului sunt părți interesate importante care trebuie asociate la procesul de dialog, deoarece pot contribui la încadrarea deliberărilor în termenii drepturilor cetățenilor și pot asigura adoptarea unei abordări bazate pe drepturile omului în formularea și punerea în aplicare a politicilor. Rolul lor proactiv în cadrul proceselor de dialog INSPIRED privind drepturile de muncă ale persoanelor cu handicap din Mongolia sau Kârgâzstan, precum și în cadrul celor privind drepturile socioeconomice ale femeilor din Armenia sau Cabo Verde, demonstrează măsura în care angajamentul lor constructiv poate contribui la orientarea dezbaterii către soluții care să se traducă în drepturi aplicabile la nivel național.

Last updated

Logo