Analiza participativă a politicilor (APP)

Principalul rezultat al fazei de evaluare colectivă constă într-o analiză participativă a politicii care subliniază aspectele cheie ale politicii care vor trebui abordate în timpul procesului de dialog. Aceasta ia forma unui document de politică care reprezintă baza de dovezi pe care vor avea loc deliberările din faza de construire a consensului. În acest sens, acesta joacă un rol crucial în asigurarea faptului că dialogul se concentrează pe dovezi reale și nu pe convingeri, prejudecăți sau ipoteze nefondate.

Dovezi

Citeşte mai mult

Unul dintre principiile cheie care susțin metoda INSPIRED este importanța de a se baza pe dovezi reale - date, statistici, rapoarte de evaluare, sondaje, mărturii ale utilizatorilor finali etc. - pentru a asigura rigoarea și soliditatea recomandărilor care vor rezulta în urma procesului de dialog. Din nefericire, cultura elaborării de politici bazate pe dovezi nu este atât de răspândită pe cât ar trebui să fie, iar factorii de decizie politică iau adesea deciziile privind direcția unei anumite politici pe baza altor factori - presiunea politică, inerția birocratică, nevoia de a-și menține satisfăcute circumscripțiile sau grupurile de interese etc. Această tendință este agravată de rolul secundar care este în general acordat evaluării politicilor și de resursele limitate care îi sunt alocate, în parte din cauza complexității sale tehnice, dar și a implicațiilor sale politice.

Cu toate acestea, metoda INSPIRED nu concepe doar producerea, analiza sau procesarea dovezilor ca o condiție prealabilă pentru politici solide și durabile, ci și ca un mijloc de a construi progresiv încrederea între participanții la procesul de dialog. De aici importanța de a se asigura că APP este cu adevărat participativă și reflectă în mod corespunzător discuțiile purtate de părțile interesate de-a lungul fazei de evaluare colectivă. Inutil să mai spunem că această muncă în comun implică, de asemenea, un proces de învățare reciprocă în care părțile interesate dezvoltă progresiv o viziune comună asupra provocărilor prezentate de politica în cauză și asupra diferitelor unghiuri din care pot fi percepute problemele societale.

Redactare

Citeşte mai mult

În ciuda naturii sale participative și a importanței de a reflecta diversitatea ideilor și punctelor de vedere care vor fi apărut cu siguranță în timpul fazei de evaluare colectivă, la sfârșitul zilei cineva trebuie să pună lucrurile pe hârtie într-un mod clar și coerent. Acest lucru este făcut, de obicei, de unul sau doi experți în politici angajați de către gazda dialogului și informați în mod corespunzător cu privire la natura participativă a exercițiului. Acești experți în politici, care sunt adesea cadre universitare cu experiență în consilierea organismelor guvernamentale și în elaborarea de documente de politici, trebuie nu numai să cunoască bine domeniul de politică abordat, ci și să fie capabili să colecteze, să analizeze și să reconcilieze diferitele perspective care vor apărea pe parcursul fazei de evaluare colectivă. Cu alte cuvinte, oricât de impecabil din punct de vedere tehnic sau academic ar fi documentul rezultat, acesta nu și-ar atinge scopul dacă ar fi redactat de unul singur și fără a lua în considerare sugestiile și contribuțiile părților interesate. Prin urmare, experții în politici trebuie, de asemenea, să încorporeze dovezile disponibile (sau produse în mod intenționat) de către părțile interesate cheie în procesul de dialog, de exemplu, prin generarea de date și granturile de cercetare oferite (a se vedea mai jos).

Acest lucru este deosebit de important, deoarece dinamica încrederii pe care metoda INSPIRED încearcă să o insufle în procesul de dialog se bazează pe natura colectivă a acestei cercetări, deoarece părțile interesate sunt invitate să analizeze elementele cheie ale politicii vizate într-o manieră deschisă și deliberativă, care permite dezvoltarea progresivă a unei viziuni comune asupra provocărilor viitoare. În plus, aceleași părți interesate vor trebui să dezvolte un puternic sentiment de apartenență față de APP, deoarece acesta va constitui principala bază de dovezi pe care se vor desfășura discuțiile din faza de construire a consensului.

Aceasta înseamnă că, pe lângă competența lor tehnică, experții în politici trebuie să manifeste o atitudine deschisă și pedagogică față de munca lor, fiind conștienți în permanență de faptul că valoarea adăugată a APP constă în natura sa participativă. În acest scop, expertul (experții) în politici ar trebui să utilizeze pe scară largă instrumente conceptuale precum arborele de probleme, analiza SWOT etc., dar să le utilizeze ca tehnici de facilitare, astfel încât părțile interesate implicate în analiză să poată începe deja să își exprime diferitele opinii, să își expună pozițiile și chiar să își descarce emoțiile în ceea ce privește aspectele deosebit de sensibile. Oricât de consumatoare de timp ar fi această procedură, rămâne esențial să se asigure că toată lumea se simte parte a procesului.

Nu în ultimul rând, experții în politici trebuie să se bazeze pe capacitățile existente ale părților interesate, stimulând participarea lor proactivă și coordonând contribuțiile lor tehnice printr-o diviziune a muncii care să valorifice la maximum contribuțiile acestora. De exemplu, în cazul în care o OSC este specializată în monitorizarea unui anumit aspect al politicii - de exemplu: victimele violenței de gen, plângerile privind încălcarea drepturilor de muncă etc. - APP ar trebui să își bazeze constatările pe aceste surse și chiar să încerce să identifice potențiale sinergii cu alte părți interesate sau să încurajeze mijloacele de îmbunătățire a metodelor de colectare a datelor prin colaborare.

Structura

Fiind rezultatul unui efort colectiv și în funcție de domeniul de politică pe care îl abordează, APP poate lua forme diferite și se poate baza pe o diversitate de surse, dar există câteva elemente comune care ar trebui abordate.

Contextul și definirea problemei

Această secțiune va consta într-o introducere a subiectului și o primă încercare de a defini problema, descriind-o cât mai amănunțit posibil și analizând cauzele și consecințele acesteia pentru grupurile țintă și populația afectată. Ori de câte ori este posibil, ar trebui să se facă referire la contextul politic al țării pentru a încadra problema în cadrul mai larg al politicii naționale și locale.

Această secțiune ar trebui să analizeze, de asemenea, adecvarea răspunsului statului la problemă, descriind inițiativele politice întreprinse de guvern pentru a aborda problema în cauză și pentru a atenua consecințele acesteia asupra populației. Aceste inițiative trebuie să fie evaluate dintr-o perspectivă practică prin analiza bugetului național și compararea resurselor alocate cu amploarea reală a problemei. O altă dimensiune care trebuie evaluată este nivelul de guvernare la care se iau deciziile și se pun în aplicare acțiunile (local, regional, național). Ori de câte ori este posibil, faceți referire la cadrele existente de măsurare a performanței și la calitatea datelor care stau la baza politicii sau a politicilor în cauză.

Peisaj politic

Aceasta ar trebui să includă atât cadrul juridic al politicii sau al politicilor în cauză (descrierea ar trebui să urmeze o abordare de sus în jos, enumerând mai întâi convențiile sau tratatele internaționale ratificate de guvern și apoi legile și reglementările la nivel național și regional), cât și diferitele instrumente guvernamentale (strategii, planuri de acțiune, agende) și descrierea acestora (includeți, de asemenea, durata, domeniul de aplicare, rezultatele).

Mecanisme de punere în aplicare

APP ar trebui, de asemenea, să prezinte diferitele organizații/agenții instituționale cu competențe în ceea ce privește aplicarea legilor și reglementărilor pe această temă și să descrie rolul acestora. În al doilea rând, acesta ar trebui să clasifice diferitele tipuri de eforturi de aplicare a legii pe această temă, precum și orice programe relevante finanțate fie de stat, fie de donatori.

Cadrul instituțional

Această secțiune ar trebui să includă diferitele părți interesate identificate în timpul exercițiului de cartografiere, cu o scurtă descriere a rolului, a funcției și a interesului acestora în politica în cauză. De asemenea, trebuie să explice modul în care diferitele mecanisme de coordonare instituite de guvern (comitete, comisii, consilii, direcții generale, echipe interministeriale sau grupuri de lucru etc.) colaborează și contribuie la punerea în aplicare a politicii.

Indicatori

În descrierea situației actuale, APP trebuie să facă referire în permanență la dovezi concrete sub formă de indicatori. Acești indicatori de politică pot fi de două tipuri principale, în funcție de persoana care se ocupă de elaborarea și urmărirea lor:

  1. Indicatori oficiali: În cele mai multe cazuri, instituțiile de stat se bazează pe biroul de statistică al țării pentru a concepe și a ține evidența acelor indicatori de politică considerați relevanți de către autoritățile publice. Într-un fel, acești indicatori sunt astfel sancționați de stat și ar trebui, în principiu, să fie cea mai fiabilă sursă de dovezi actualizate privind situația într-un anumit domeniu de politică. Cu toate acestea, nu este întotdeauna așa, deoarece în multe țări capacitatea tehnică a organismelor responsabile cu statisticile rămâne foarte slabă. În alte cazuri, interesele politice pot introduce diferite prejudecăți în ceea ce se măsoară și cum se măsoară, sau chiar pot împiedica accesul la aceste măsurători și la ipotezele care stau la baza lor.

  2. Indicatori neoficiali: Un număr din ce în ce mai mare de domenii de politică sunt, de asemenea, evaluate de inițiative internaționale recunoscute care produc scoruri și clasamente pentru o gamă largă de aspecte. Acestea pot fi de interes pentru procesul de dialog, în special dacă sunt completate de indicatori "autohtoni" care abordează în mod specific unele aspecte-cheie ale problemei în cauză. De exemplu, în cazul acaparării de terenuri din Myanmar, OSC locale din unele dintre cele mai afectate regiuni (Mandalay și statul Shan) au urmărit situația prin urmărirea numărului de cazuri tratate anual de către comisiile de reinvestigare a terenurilor, a numărului de restituiri de terenuri pe an, a numărului de mecanisme de consultare cu OSC și cu populația afectată etc. Acest lucru ilustrează modul în care, atunci când informațiile oficiale sunt insuficiente, părțile interesate de procesul de dialog pot propune, concepe și colecta propriul set de indicatori de politică. Trebuie spus că aceștia trebuie să fie realiști și fezabili - și anume: adaptați la capacitățile părților interesate implicate în procesul de colectare a datelor - și nu trebuie să fie cantitativi, deoarece indicatorii calitativi pot, de asemenea, să aducă lumină asupra aspectelor relevante ale politicii și a impactului acesteia asupra cetățenilor/beneficiarilor. În această ordine de idei, atunci când s-au confruntat cu lipsa de informații oficiale cu privire la lipsa de informații privind situația de muncă a lucrătorilor casnici din Cabo Verde, participanții la procesul de dialog INSPIRED au elaborat ceea ce au considerat a fi indicatori-cheie pentru a înțelege situația: 1) numărul de lucrători casnici înscriși în sistemul de securitate socială; 2) numărul de lucrători casnici care primesc cel puțin salariul minim și 3) condițiile de muncă, care includeau o serie de factori (numărul de ore de lucru, zilele libere pe săptămână, concediile etc.) care au fost evaluate prin intermediul unui sondaj ad-hoc.

Nu mai este nevoie să spunem că ambele tipuri de indicatori sunt complementare și, prin combinarea lor, analiza va oferi grupului de părți interesate o viziune mai completă a problemei în cauză și soluții potențiale care să ia în considerare imaginea de ansamblu. În ceea ce privește problema accesului la informații, procesul de dialog ar trebui să exploreze întotdeauna potențialele sinergii cu inițiative precum Parteneriatul pentru o guvernare deschisă, Inițiativa globală pentru transparență fiscală sau Inițiativa pentru un buget deschis, pentru a numi doar câteva dintre cele mai importante acțiuni și indici internaționali privind accesul la informații care au proliferat în ultimul deceniu.

Concluzii

În cele din urmă, APP va prezenta un set de concluzii și/sau constatări ale reuniunilor de consultare desfășurate în timpul fazei de evaluare colectivă, propunând modalități de abordare a problemelor identificate prin intermediul unui dialog politic incluziv și participativ. Oricât de contradictoriu ar putea părea acest lucru, aceste concluzii nu trebuie să fie prea "concludente", deoarece funcția lor nu este de a veni cu soluții într-un stadiu atât de timpuriu al procesului, ci, dimpotrivă, de a alimenta dezbaterile care vor avea loc în timpul fazei de construire a consensului.

Last updated

Logo