Instrumentele

Instrumentele prezentate aici constituie o listă orientativă a activităților care vor fi conforme cu fiecare proces de dialog INSPIRED, în funcție de nevoile diferite ale acestora. Ele pot fi considerate ca fiind "elementele de bază" care structurează procesul de dialog, deoarece principala lor forță constă în complementaritatea lor. Prin urmare, atunci când decide pe care dintre ele să le utilizeze, gazda dialogului/facilitatorul de dialog trebuie să ia în considerare următoarele aspecte:

  • În primul rând, acestea trebuie să fie necesare pentru obținerea rezultatelor procesului de dialog politic. Cu alte cuvinte, ele nu sunt acolo de dragul lor, ci pentru a ghida activitatea colectivă a principalelor părți interesate către reforma politică pe care INSPIRED o sprijină.

  • În al doilea rând, acestea trebuie să fie concepute cu obiectivul permanent de a crea încredere între părțile interesate care, de cele mai multe ori, au un istoric limitat în ceea ce privește cooperarea și colaborarea. Prin tipul de muncă participativă pe care instrumentele INSPIRED îl încurajează, este posibil ca aceștia să dezvolte legături de lucru și să se angajeze unii cu alții, creând astfel condițiile pentru îmbunătățirea culturii dialogului și a democratizării pe termen lung.

  • În cele din urmă, prin facilitarea producerii de cunoștințe ca o realizare comună, este mai probabil ca dovezile rezultate să fie însușite în mod colectiv, lărgind astfel baza de sprijin pentru reforma politică rezultată.

Prin încurajarea complementarității între diferitele sale instrumente, INSPIRED încearcă să promoveze tipul de schimbare comportamentală care se află în centrul oricărei reforme semnificative. O astfel de transformare profundă poate fi realizată numai prin încurajarea conștientă și activă a înțelegerii reciproce și prin îmbunătățirea conștientizării generale a punctelor forte, a constrângerilor și a limitărilor fiecăruia.

Aceasta înseamnă că toate instrumentele descrise aici ar trebui combinate și aranjate în funcție de nevoile specifice ale fiecărui proces de dialog. Din motive de asumare a responsabilității, o astfel de planificare ar trebui să se realizeze, de preferință, prin intermediul unui "atelier de planificare a dialogului" care să reunească principalele părți interesate, inclusiv reprezentanți ai ministerelor de resort responsabile de politica sau politicile publice în cauză.

Fiecare eveniment ar trebui să fie integrat în documentul de programare adoptat de părțile interesate la sfârșitul etapei de evaluare colectivă. Cu toate acestea, gazda dialogului și părțile interesate ar trebui să aibă flexibilitatea de a-și adapta planificarea inițială la orice circumstanțe neprevăzute care pot apărea - și probabil că vor apărea - în timpul acestei faze, iar evenimentele de dialog ar trebui, desigur, să reflecteze aceste schimbări.

Fiecare eveniment de dialog ar trebui să se concentreze pe obiective clar stabilite și pe rezultatele așteptate, care nu ar trebui să fie extrem de complexe sau ambițioase, pentru a permite gazdei dialogului să monitorizeze discuțiile fără a perturba dinamica de încredere în curs de dezvoltare între participanți. Este important ca părțile interesate însele să fie de acord în mod colectiv cu privire la obiectivele și rezultatele așteptate ale fiecărui eveniment de dialog, deoarece acest lucru va consolida implicarea lor în proces.

Last updated

Logo