Asigurarea accesului la datele guvernamentale

Acceptarea din ce în ce mai mare a procesului de elaborare a politicilor bazate pe date concrete este, în parte, rezultatul evoluțiilor tehnologice care permit factorilor de decizie să capteze și să gestioneze un volum de informații fără precedent. Dacă în anii '70 utilizarea tot mai frecventă a statisticilor a favorizat o revoluție tăcută în modul în care au fost concepute și puse în aplicare politicile, creșterea și răspândirea tehnologiilor informaționale și recenta irupție a big data oferă acum guvernelor un nivel de precizie și granularitate în colectarea dovezilor care, în urmă cu câteva decenii, era pur și simplu de neconceput. Aceste capacități sporite nu permit doar factorilor de decizie să evalueze mai bine impactul final al programelor guvernamentale; ele fac posibilă, de asemenea, desfășurarea de tehnici de monitorizare în timp real și introducerea de măsuri corective ori de câte ori este necesar. Pe de altă parte, ele le conferă oficialilor în funcție un nivel de cunoștințe despre aspectele de detaliu ale punerii în aplicare a politicilor care îi plasează cu mult peste alte părți interesate care nu dețin un astfel de punct de vedere privilegiat.

Acesta este motivul pentru care transparența și datele deschise sunt atât de importante pentru democrație. Nu este doar o chestiune de responsabilitate și de control al cetățenilor asupra propriilor lor dosare, ci și o provocare cheie atunci când vine vorba de fundamentarea procesului decizional. Seturile de date pot fi obiective, dar interpretarea și prioritizarea lor sunt alegeri subiective și, în cele din urmă, politice, care nu pot fi lăsate doar în seama officialilor guvernamentali. Atunci când vine vorba de dialogul politic, toate datele relevante trebuie să fie împărtășite în mod deschis, astfel încât fiecare parte interesată să le poată utiliza pentru a-și modela, susține sau revizui propriile poziții.

În unele cazuri, este posibil ca dovezile necesare pentru a informa dialogul politic să nici nu existe, așa cum a fost cazul informațiilor privind condițiile de muncă ale lucrătorilor casnici din Cabo Verde. Dându-și seama că INE (Institutul Național de Statistică) nu a colectat nicio informație în acest sens, ACLCVBG - gazda dialogului INSPIRED - a conceput și a lansat un sondaj ad-hoc care să acopere acele aspecte considerate cele mai relevante de către grupul de părți interesate implicate în dialogul politic. Rezultatele sondajului nu numai că au servit pentru a oferi procesului de dialog o bază solidă de dovezi pentru a pleda în favoarea unei reglementări mai stricte în acest sector, dar au creat, de asemenea, un precedent care a fost ulterior integrat în procesul de colectare de date al INE și, prin urmare, a instituționalizat includerea serviciilor domestice informale ca o categorie de lucrători cu drepturi depline.

Last updated

Logo