Luând în considerare ciclul de politici

Conținutul foii de parcurs pentru reformă va varia în funcție de faza din ciclul de politici care este abordată și pe care părțile interesate de dialog încearcă să o influențeze. Fără a intra aici în dispute academice privind numărul exact de faze - unii cercetători ar include alte faze sau etape în cadrul aceleiași faze - ceea ce pare să merite reținut este că fiecare politică publică are un ciclu de viață, care poate fi conceptualizat ca un proces format din următoarele etape:

Stabilirea agendei

Sensibilizarea cu privire la o problemă publică și acordarea unei priorități suficiente pentru ca aceasta să intre pe agenda publică.

Formularea politicilor

Se construiesc diferite opțiuni, se studiază alternativele și se definesc și se urmăresc strategiile de promovare a intereselor.

Punerea în aplicare și monitorizarea politicilor

Diferitele moduri în care activitățile sunt organizate pentru a produce efectele prevăzute în politică.

Evaluarea politicilor

Evaluarea eficacității și a impactului politicii și elaborarea de recomandări pentru îmbunătățirea sau inversarea acesteia.

Din cauza factorilor politici și în funcție de stabilitatea contextului politic în care se înscrie politica vizată, aceste etape se suprapun adesea sau nu sunt chiar finalizate înainte de lansarea unei alte inițiative. Cu toate acestea, această descriere le oferă reprezentanților societății civile și politice o idee mai mult sau mai puțin clară despre momentul în care șansele lor de a se insera și de a-și promova interesele sunt cele mai bune.

În acest sens, fiecare dintre diferitele etape ale ciclului de elaborare a politicilor poate fi privită ca un punct de intrare specific pentru dialogul între mai multe părți interesate, fiecare punct de intrare implicând o logică de intervenție diferită, după cum se subliniază mai jos:

În cazul în care o problemă publică este recunoscută ca atare și a intrat pe agenda politică, dialogul ar trebui să se concentreze pe clarificarea obiectivelor politicii aferente, precum și pe analizarea alternativelor și pe cântărirea diferitelor opțiuni pentru politica în cauză, în timp ce aceasta este (re)formulată.

Punctele de intrare pot prestabili, într-o mare măsură, tipul de efecte pe care întregul proces de dialog le poate produce și tipul de influență pe care o pot avea foile de parcurs pentru reformă sau, cu alte cuvinte, nivelul de detaliu și tipul de măsuri și recomandări incluse. În plus, ar trebui să fie clar acum că o foaie de parcurs pentru reformă poate servi și ca punct de intrare într-o fază a ciclului de politici.

Pentru a da un exemplu, INSPIRED Tunisia (2012-2014) a avut ca obiectiv stabilirea principiilor de bază ale justiției sociale (stabilirea agendei), iar consensul obținut în cursul dialogului a luat forma unui pact social între principalii actori politici și sociali din țară. Într-o etapă diferită, INSPIRED Kârgâzstan (2012-2014) a elaborat un plan de acțiune pentru tranziția la radiodifuziunea digitală, atribuind obligații, sarcini și responsabilități părților interesate (faza de formulare). Un astfel de nivel de detaliere atins în cadrul INSPIRED Kârgâzstan corespunde specificului unui proces de reformă politică mai avansat și, prin urmare, se concentrează mai mult pe chestiuni concrete legate de digitalizarea programelor de radio și televiziune.

Last updated

Logo