Recoltarea rezultatelor INSPIRED

Dacă una dintre principalele lecții învățate din practică este că un proces de dialog nu poate prestabili rezultatele sale, deoarece acest lucru ar pune în mod clar sub semnul întrebării adevărata deschidere a dialogului, cum putem ști că acesta a dat roade și că a meritat efortul? Răspunsul la această întrebare este destul de simplu: oprindu-ne pentru un moment să privim în urmă și să vedem ce s-a realizat de fapt.

Cu toate acestea, o astfel de evaluare ex-post se opune frontal abordării obișnuite adoptate de majoritatea practicienilor și donatorilor, care sunt obișnuiți - și adesea obligați - să planifice totul dinainte, astfel încât să își organizeze activitatea în jurul unor obiective și rezultate așteptate care răspund unei anumite logici de intervenție sau teorii a schimbării. Motivele care stau la baza acestui accent pus pe planificare sunt numeroase și adesea legitime - coordonare birocratică, previzibilitatea alocărilor bugetare, diviziunea muncii etc. - dar rareori pot compensa rigiditatea pe care o introduc în procesele care trebuie să se adapteze la un context în continuă schimbare. Acest lucru este valabil mai ales pentru un proces de dialog, care nu numai că trebuie să adopte tipul de instrumente de gestionare adaptivă care sunt preconizate de un număr tot mai mare de practicieni și agenții, dar trebuie, de asemenea, să încurajeze tipul de implicare a participanților care cu greu poate fi obținut prin intermediul unei planificări centralizate.

Toate acestea explică de ce metoda de evaluare cunoscută sub numele de Outcomes Harvesting a câștigat atât de mult teren în ultimii ani. Bazată pe principiile de cartografiere a rezultatelor, pe care le integrează pe deplin și le adaptează la scopurile evaluării, recoltarea rezultatelor este un "instrument participativ, axat pe utilizare, care permite evaluatorilor, organismelor care acordă granturi și managerilor de programe să identifice, să formuleze, să verifice și să dea sens rezultatelor pe care le-au influențat atunci când relațiile cauză-efect nu sunt întotdeauna cunoscute. Spre deosebire de cele mai multe alte metode de evaluare, Outcome Harvesting nu măsoară progresul către rezultate sau obiective prestabilite, ci mai degrabă colectează dovezi despre ceea ce a fost realizat și lucrează în sens invers pentru a determina dacă și cum a contribuit proiectul sau intervenția la schimbare."

În cadrul recoltării de rezultate, rezultatele sunt definite ca fiind schimbări observabile în comportamentul, adică în politicile, practicile, relațiile și acțiunile indivizilor, grupurilor, organizațiilor sau instituțiilor pe care proiectul le-a influențat.

Pentru a fi considerat suficient de credibil pentru a fi utilizat în această evaluare, fiecare rezultat trebuie să îndeplinească standardele de calitate impuse de recoltarea rezultatelor, ceea ce înseamnă că acesta trebuie să fie formulat ca o "declarație de rezultat" care să cuprindă trei elemente-cheie: o descriere a rezultatului în sine, semnificația acestuia pentru procesul de dialog și contribuția adusă de diferitele părți interesate implicate.

Pe lângă capacitatea sa de a capta rezultate care nu au fost stabilite în prealabil, ceea ce face această metodă și mai interesantă pentru INSPIRED este natura sa participativă. "Recolta" implică părțile interesate cheie ale dialogului prin diferite ateliere de lucru și le face să se oprească și să se gândească la ceea ce au realizat în mod colectiv. Un astfel de demers nu este doar cel mai adecvat mod de a evalua măsura în care s-a construit încrederea între participanții la proces, ci și o modalitate de a o consolida prin intermediul conștientizării a ceea ce au realizat în mod colectiv.

Pe parcursul unui proces INSPIRED, gazda dialogului organizează o serie de ateliere de recoltare a rezultatelor - unele interne și altele cu implicarea tuturor părților interesate, din motivele explicate mai sus. O astfel de utilizare a recoltării rezultatelor include o funcție de monitorizare și poate oferi informații importante cu privire la modul în care se desfășoară un proces, unde au fost deja realizate succese și unde este nevoie de eforturi suplimentare. De asemenea, permite gazdei dialogului să identifice puncte de intrare importante pentru acțiuni ulterioare care ar face ca un anumit rezultat să fie durabil. De exemplu, în cazul în care unul dintre rezultatele identificate este faptul că un birou guvernamental a luat în considerare dovezile produse de un actor civic, gazda dialogului își va da seama că există potențial în facilitarea unui schimb mai structurat de informații și analize între acești doi actori. După ce a fost colectat pe parcursul procesului, setul complet de rezultate pregătește evaluarea finală a procesului. În această etapă, rezultatele trec, de asemenea, printr-o etapă de fundamentare care constă în publicarea informațiilor și verificarea acestora cu ajutorul unor părți terțe independente, sarcină care este îndeplinită în mod independent de către evaluatori.

Cartografierea rezultatelor, de la care s-a inspirat inițial Outcome Harvesting, a fost din ce în ce mai mult integrată în procesele INSPIRED - existând în paralel cu atelierele de Outcome Harvesting explicate mai sus. Aici, scopul este de a dezvolta din timp o imagine de ansamblu a așteptărilor pentru grupurile de părți interesate implicate în contextul procesului de dialog politic.

Outcome Mapping și Outcome Harvesting: concepte comune, diferențe și utilizări, disponibil pe site-ul web Outcome Harvesting.

Last updated

Logo