7. Ateliere de lucru și grupuri de discuții

Tipul instrumentului: Dezvoltarea capacitâtilo și Consolidarea încrederii.

Scop

Atelierele de lucru oferă timp și spațiu pentru ca părțile interesate să se întâlnească și să discute, să negocieze, să învețe și/sau să analizeze diferite aspecte ale domeniului de politică selectat, în vederea atingerii unui obiectiv prestabilit sau a unei etape importante în cadrul procesului de construire a consensului. Această orientare către rezultate este crucială pentru ca atelierele să producă rezultate concrete, pentru a construi progresiv încrederea și încrederea între părțile interesate implicate.

Raționament

Părțile interesate trebuie să se reunească și să colaboreze pentru a realiza un fel de evaluare comună a unui anumit aspect al problemei în cauză, de obicei prin analizarea în comun a diferitelor opțiuni de politică și prin evaluarea alternativelor care s-ar adapta mai bine la contextul politic, social și economic al țării lor.

Atelierele de lucru ar trebui organizate la o scară mai mică decât evenimentele publice și ar trebui să se axeze pe deliberare, astfel încât participanții să înțeleagă mai bine perspectivele celorlalte părți interesate, permițându-le în același timp acestora să își conteste propriile opinii.

În consecință, atelierele sunt concepute nu atât ca un instrument de "negociere" sau de "încheiere a unor acorduri", cât ca un mijloc de îmbunătățire a relațiilor dintre participanții la dialog prin învățare în comun. Datorită naturii lor deliberative, atelierele de lucru pot oferi participanților cunoștințe suplimentare cu privire la aspectele de politică aflate în discuție, ceea ce, la rândul lor, poate deschide noi oportunități de consens (sau poate scoate la iveală conflicte îngropate, situație pentru care facilitatorul trebuie să fie pregătit și care va necesita abilități de dialog puternice pentru a reconduce dezbaterea către soluții constructive).

La o scară și mai mică, grupurile de discuții se caracterizează printr-o discuție ghidată între un grup mic de persoane, condusă de un facilitator, pentru a înțelege atitudinile și opiniile acestora cu privire la unele dintre aspectele politice în cauză. Grupurile de discuții pot furniza informații utile despre modul în care părțile interesate răspund la anumite întrebări. Cu toate acestea, fiind scurte din punct de vedere temporal, profunzimea discuțiilor rămâne destul de limitată. Astfel de evenimente de dialog nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de a atinge un obiectiv prestabilit sau o etapă importantă în cadrul procesului de formare a consensului.

Rezultate

  • Creșterea gradului de implicare în procesul de dialog.

  • Ipotezele preconcepute sunt fie confirmate, fie demascate.

  • Interesele diferitelor părți interesate sunt resuscitate și exprimate ca preocupări legitime.

  • Sunt analizate stimulentele potențiale pentru schimbare.

Last updated

Logo