1. Definirea peisajului politic
Tipul instrumentului: Dezvoltarea capacitâtilo și Cooperarea și crearea de rețele.
Scop
Să ofere părților interesate de dialog o viziune a tuturor politicilor diferite care afectează subiectul în cauză și să exploreze interacțiunile dintre acestea în căutarea de sinergii și puncte de intrare.
Raționament
Politicile sunt departe de a fi blocuri monolitice care stau de sine stătătoare și care pot fi separate, înlocuite sau reformate în mod clar. Mai degrabă, acestea sunt interconectate și, adesea, succesul sau eșecul unei politici depinde de alte politici conexe. În același timp, ca urmare a naturii pe mai multe niveluri, complexe și interdependente a aspectelor politice, precum și a răspândirii noilor forme de guvernanță care pun accentul pe colaborare - rețele, parteneriate și alianțe -, o înțelegere cuprinzătoare a peisajului politic a devenit esențială.
Un astfel de exercițiu permite părților interesate să înțeleagă mai bine aceste interdependențe, precum și implicațiile politice ale încercării de a reforma sau de a ajusta acele alte politici și/sau instituții care au o influență asupra problemelor care trebuie abordate în cadrul procesului de dialog. În cadrul proceselor de dialog INSPIRED, analiza peisajului politic trebuie să fie realizată într-o manieră participativă, în principal pe parcursul fazei de evaluare colectivă, cu scopul de a evalua fezabilitatea reformei politice în cauză și de a identifica potențialele sinergii și puncte de intrare. De obicei, aceasta va lua forma unei sesiuni de lucru în grup, facilitată de un expert în politici și ar putea fi integrată în alte activități de formare.
Rezultate
Înțelegerea comună a diferitelor politici care influențează problema în cauză și a relațiilor dintre ele.
Consolidarea competențelor analitice prin promovarea unei viziuni de ansamblu a politicilor publice la nivelul întregii administrații.
Identificarea sinergiilor potențiale între politici (și instituții).
Last updated