18. Cartografierea rețelei
Last updated
Last updated
Scop
Să ofere părților interesate o evaluare vizuală a situației lor în cadrul rețelei de politici și să identifice modalități de consolidare a acelor conexiuni care sunt considerate importante pentru o implementare eficientă a politicilor.
Raționament
Unul dintre principalele efecte ale unui proces de dialog INSPIRED constă în extinderea și consolidarea rețelelor de politici existente, care pot fi definite ca structuri flexibile care leagă o diversitate de actori (organizații și instituții, precum și persoane) care împărtășesc obiective, interese sau valori comune. Având în vedere importanța lor din ce în ce mai mare pentru gestionarea publică - ele reprezintă o nouă paradigmă a acțiunii publice --, precum și numeroasele avantaje pe care le aduc elaborării politicilor prin intermediul colaborării orizontale, rețelele de politici au devenit un mijloc esențialde abordare a problemelor complexe și de asigurare a fezabilității și durabilității soluțiilor propuse.
Cu toate acestea, lucrul cu rețelele necesită o schimbare de mentalitate pentru multe părți interesate, în special pentru cele publice, care trebuie să treacă de la atitudinea de control și de concentrare a puterii la una de deschidere și colaborare. Acest lucru nu este întotdeauna ușor pentru instituțiile și organismele publice care rămân puternic ierarhizate, dar poate fi totuși realizat prin conștientizarea acestora cu privire la impactul sporit și la raza de acțiune exponențială a propriilor acțiuni ori de câte ori acestea sunt canalizate și promovate prin intermediul unor rețele coordonate.
Unul dintre cele mai eficiente mijloace de sensibilizare este reprezentarea rețelei de politici într-un "grafic de rețea": o diagramă care arată diferiții actori care fac parte din rețea (noduri) și frecvența și intensitatea relațiilor dintre acești (vectori). Această ilustrare poate avea un efect lămuritor asupra actorilor care încă operează în cadrul unei abordări de "administrație clasică" și poate stimula tipul de colaborare orizontală care este necesar pentru a implementa cu succes reforma politicii.
Rezultate
O mai mare conștientizare a importanței colaborării orizontale pentru a aborda probleme complexe de politică.
Realizarea de către principalele părți interesate a poziției pe care o dețin în rețeaua de politici și a modalităților prin care ar putea să o îmbunătățească.
Identificarea blocajelor/sinergiilor care pot fi abordate/promovate prin intermediul procesului de dialog.
Oportunități de a crea legături cu alte rețele similare care funcționează la nivel internațional.