3. Cartografierea părților interesate
Last updated
Last updated
Tipul instrumentului: Dezvoltarea capacitâtilo și Consolidarea încrederii.
Scop
Să înțeleagă în ce măsură actorii actuali pot deveni factori de schimbare în cadrul peisajului instituțional actual și să contribuie la crearea unor coaliții mai largi pentru reformă.
Raționament
Părțile interesate sunt persoane sau grupuri care au un interes într-o anumită politică publică și care sunt susceptibile de a fi afectate - pozitiv sau negativ - de formularea și punerea în aplicare a acesteia. Încă de la începutul procesului de dialog INSPIRED, gazda dialogului trebuie să efectueze o evaluare preliminară a acelor părți interesate care ar trebui să fie invitate să identifice împreună principalele probleme din fiecare domeniu de politică selectat, precum și oportunitățile de soluționare a acestor probleme prin elaborarea de politici. Cu toate acestea, această primă evaluare trebuie să fie reflectată prin exerciții colective suplimentare, în cadrul cărora participanții înșiși ar trebui să indice ce alte părți interesate lipsesc și cine ar trebui să fie invitat la proces.
Aceste părți interesate vor avea grade diferite de influență asupra procesului de elaborare a politicilor. În timp ce unii actori vor fi în măsură să ia decizii directe sau chiar să aloce fonduri în scopuri specifice, alții ar putea compensa lipsa lor de putere politică prin capacitatea de a propune alegeri originale sau de a exercita presiuni externe asupra factorilor de decizie. Pe parcursul exercițiului de cartografiere, gazda dialogului ar trebui să poată înțelege nu numai unde se află puterea, ci și în ce măsură actorii în funcție pot deveni factori de schimbare în cadrul peisajului instituțional actual. Cu alte cuvinte, aceasta trebuie să identifice părțile interesate care sunt relevante (dintr-o perspectivă obiectivă) și angajate în promovarea schimbării (dimensiune subiectivă).
În acest scop, cartografierea părților interesate ar trebui să fie realizată cu un ochi pe cele două valori fundamentale ale metodei INSPIRED. Într-un proces care vizează promovarea incluziunii și a participării, este la fel de important să se identifice: (a) acei actori care pot influența elaborarea politicilor și (b) cei care vor fi afectați de acestea. De dragul incluziunii, gazda dialogului trebuie să își asume riscul de a invita în proces acele părți interesate care ar putea să nu aibă influență, dar care sunt puternic afectate de politica în cauză.
Rezultate
Consolidarea legitimității și asumarea politicilor.
Identificarea relațiilor de putere și a aspectelor conflictuale, precum și a potențialelor coaliții de reformă.
Promovarea creării de rețele de politici atât în cadrul dialogului, cât și în afara acestuia.
Explorarea unor coaliții de reformă cât mai largi posibil și care să implice actori altfel neglijați.