Donatorii
Una dintre premisele cheie ale abordării INSPIRED este că, de cele mai multe ori, dialogul politic se bazează pe o anumită formă de condiționalitate. Într-adevăr, logica de intervenție a dialogului politic nu poate fi explicată - și este puțin probabil ca dialogul politic să aibă succes - fără a lua în considerare și a se baza pe diferitele seturi de stimulente pe care donatorii le pot oferi guvernelor partenere.
Poate că o astfel de afirmație nu este corectă din punct de vedere politic, dar ar fi periculos de naiv să trecem cu vederea una dintre caracteristicile de bază ale relației dintre donatori și guvernele partenere. Aceasta poate fi, de asemenea, formulată în termeni de "parteneriat" (ca în concluziile Consiliului din 2009 și în întregul corp de acorduri internaționale și literatura de specialitate referitoare la eficacitatea ajutorului), dar toată lumea știe că, ori de câte ori există o relație contractuală între parteneri, există și obligații, așteptări, interese și compromisuri.
Intrarea în joc a unor noi jucători, cu metodele, strategiile și regulile lor de joc, a scos la iveală faptul că condiționalitatea nu este bună sau rea în sine, ci depinde mai degrabă de corectitudinea condițiilor convenite și de raportul de forțe dintre cele două părți. De fapt, o condiționalitate echitabilă poate fi văzută ca o chestiune de responsabilitate reciprocă, deoarece asigură faptul că guvernele în exercițiu rămân responsabile în fața alegătorilor lor.
În plus, condiționalitatea poate avea efecte pozitive puternice atunci când vine vorba de sprijinirea transformării democratice și de promovarea standardelor privind drepturile omului, deoarece, în multe cazuri, deținătorii puterii care beneficiază de status quo ajung să realizeze reformele necesare în parte datorită acestui tip de presiune externă. Un bun exemplu al acestei dinamici este SPG+, sistemul comercial al UE care oferă unui număr de țări acces preferențial la piața unică cu condiția ratificării și punerii în aplicare a unui număr de convenții ale ONU privind drepturile omului, drepturile muncii și durabilitatea mediului.
În acest cadru, programul INSPIRED+ s-a desfășurat în cele nouă țări incluse în SPG+ (Bolivia, Paraguay, Cabo Verde, Georgia, Armenia, Kârgâzstan, Pakistan, Mongolia și Filipine), unde cele nouă procese de dialog INSPIRED respective au abordat preocupările concrete ridicate de organismele de monitorizare a convențiilor ONU și OIM asociate sistemului comercial preferențial. Logica era destul de simplă, cel puțin în teorie: dacă țările doreau să beneficieze de avantajele comerciale, trebuiau să respecte obligațiile pe care și le asumaseră atunci când au ratificat aceste convenții internaționale, al căror scop principal este de a-și proteja proprii cetățeni. În practică, însă, lucrurile devin de obicei mai complicate, deoarece guvernele pot fi dispuse să efectueze reforme, dar nu dispun de resursele sau de capacitatea de a face acest lucru.
Deci, dincolo de jocul simplist al morcovului și al bățului, condiționalitatea este direct legată de tipul de influență sau de puterea soft pe care UE o exercită în relațiile sale externe. Un lucru este clar: fără sponsorizarea UE, cele mai multe dintre procesele noastre de dialog INSPIRED, dacă nu toate, nu ar fi atras atenția pe care au atras-o și cu greu ar fi stârnit interesul și ar fi atins nivelurile de angajament susținut din partea celor mai puternice părți interesate. În multe privințe, efectul de pârghie al UE a determinat domeniul de aplicare și ambiția subiectelor care puteau fi abordate în mod realist prin intermediul dialogului, deoarece sistemul de stimulente care stă la baza acestuia nu a avut întotdeauna atractivitatea necesară pentru a contracara alte tipuri de presiune. După cum a spus un official din Kârgâzstan: "SPG+ este ca o stea, mare și strălucitoare, dar prea îndepărtată pentru noi". În astfel de cazuri, dialogul politic poate reuși în continuare, dar va trebui să se concentreze asupra unor aspecte mai puțin controversate și să se străduiască să fie găsite alte stimulente pentru a mobiliza actorii-cheie și a depăși rezistența acestora la schimbare.
Cu toate că părțile interesate naționale sunt în centrul atenției, există fiecare dintre rolurile cheie pe care donatorii trebuie să le joace în cadrul unui proces de dialog INSPIRED. Dacă sunt bine jucate, aceste roluri permit donatorului să se asigure că procesul de dialog este (a) incluziv și participativ și (b) orientat spre politici, spre proces și spre parteneriat.
Last updated