13. Vizite de studiu

Tipul instrumentului: Dezvoltarea capacitâtilo și Consolidarea încrederii.

Scop

Vizitele de studiu îndeplinesc o misiune dublă: pe de o parte, ele oferă unui grup selectat de părți interesate cheie o perspectivă de primă mână asupra modului în care se realizează punerea în aplicare a politicilor în alte țări, iar pe de altă parte, ele servesc drept instrument de consolidare a încrederii prin promovarea legăturilor personale între participanți, prin intermediul unei experiențe comune într-o țară străină.

Raționament

Cunoașterea directă a modului în care o anumită politică este pusă în aplicare în alte contexte este una dintre cele mai eficiente modalități de evaluare a fezabilității reformelor de politică care sunt urmărite prin procesul de dialog, precum și de elaborare a unor strategii de punere în aplicare care să fie conforme cu capacitățile reale ale administrației publice. În acest sens, comparațiile trebuie să fie nuanțate și contextualizate în mod corespunzător, deoarece, în aproape toate cazurile, vizita de studiu va avea loc într-o țară mai dezvoltată, care este prezentată participanților - și percepută de către aceștia - ca un "model". Cu toate acestea, astfel de modele trebuie să fie luate cu un strop de sare, deoarece punerea în aplicare a unei anumite politici este întotdeauna legată de alte politici, precum și de factori politici și culturali, care pot fi foarte diferiți de cei din țara în care se urmărește reforma politicii.

Prin urmare, pentru a evita ca participanții să devină frustrați sau copleșiți de decalajul dintre realitatea lor și "model", este esențial ca vizita să fie structurată astfel încât să nu se limiteze doar la prezentarea situației actuale, ci să le ofere participanților o imagine de ansamblu a procesului (proceselor) care a (au) condus la situația actuală. În acest scop, este necesar să se desfășoare în prealabil o activitate pregătitoare solidă pentru a-i familiariza în prealabil pe oficialii din țara gazdă cu realitatea țării partenere. În aceeași ordine de idei, spațiile care urmează să fie vizitate în țara gazdă vor trebui să fie selectate și prezentate urmând o abordare contextuală care să nu se limiteze la simpla prezentare a situației actuale, ci să se concentreze pe modul în care au evoluat lucrurile pentru a se ajunge la această situație.

În ceea ce privește componenta de consolidare a încrederii din cadrul vizitei de studiu, facilitatorul va trebui să planifice cu atenție activitățile de seară, astfel încât să promoveze activități comune și să evite formarea de grupuri separate (cu funcționari publici sau reprezentanți ai societății civile care își petrec majoritatea timpului liber singuri). În acest scop, activitățile culturale ar trebui să fie concepute dintr-o abordare de consolidare a echipei care promovează contactul uman pentru a facilita tipul de înțelegere reciprocă care se va reflecta ulterior la masa de dialog.

Rezultate

  • Principalele părți interesate dobândesc informații de primă mână privind reforma și punerea în aplicare a politicilor de la alte țări care au trecut prin procese de reformă similare.

  • Ideile noi sunt declanșate de expunerea la alte sisteme, alimentând deliberările cu exemple și modele care ar putea contribui la structurarea reformei politice (și la evitarea reinventării roții).

  • Se dezvoltă legături personale între participanții la vizita de studiu, care ar trebui să reunească reprezentanți ai diferitelor tipuri de părți interesate implicate în procesul de dialog.

Last updated

Logo