15. Scheme de subvenții
Tipul instrumentului: Dezvoltarea capacitâtilo, Consolidarea încrederii și Cooperarea și crearea de rețele.
Scop
Sistemele de granturi permit unora dintre principalele părți interesate să îndeplinească sarcini specifice care sunt aliniate la mandatul lor și complementare procesului de dialog, mai ales în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor care rezultă din acesta.
Raționament
Una dintre problemele cheie care apar atunci când părțile interesate au în vedere punerea în aplicare a noilor politici este cea a resurselor (sau mai degrabă lipsa acestora). De obicei, accentul se pune pe cei din cadrul administrației publice și al ministerelor de resort care se ocupă de punerea în aplicare a politicilor, dar, având în vedere că punerea în aplicare a politicilor se extinde din ce în ce mai mult dincolo de actorii publici, alte părți interesate sunt afectate în egală măsură de aceeași problemă și, adesea, se străduiesc să îndeplinească rolul pe care ar fi dispuse să-l adopte.
În timp ce organismele publice trebuie să fie finanțate de la bugetul de stat, care poate fi consolidat prin intermediul programelor de sprijin bugetar, alte tipuri de părți interesate trebuie fie să genereze venituri prin vânzarea serviciilor sau produselor lor pe piața liberă, fie să primească subvenții pentru a pune în aplicare acele activități de interes public care, altfel, ar fi nesustenabile. Aceste subvenții pot proveni de la statul însuși, de la organizații filantropice sau de la donatori internaționali. În toate cele trei cazuri, schemele de granturi sunt, de obicei, concepute pentru a sprijini organizațiile individuale fie în implementarea unor operațiuni concrete -proiecte-, fie în activitatea lor zilnică -finanțare structurală-, cu rezultate mixte atât în ceea ce privește eficiența, cât și sustenabilitatea.
Avantajul asocierii unor astfel de scheme de granturi la un proces de dialog este că acestea pot servi la sprijinirea organizațiilor ca părți ale unui întreg mai mare, concentrându-se pe rolul specific pe care acestea trebuie să îl joace în punerea în aplicare a reformei politice care va rezulta din efortul lor colectiv. O astfel de abordare sistemică a acordării de granturi este un mijloc de a asigura coordonarea politicilor, deoarece potențialii beneficiari ai sprijinului suplimentar sunt implicați de la început în definirea priorităților și a modalităților de punere în aplicare a politicii în cauză. În plus, prin promovarea unui astfel de efort concertat, schemele de granturi INSPIRED contrabalansează dinamica competitivă pe care cererile de propuneri tind să o creeze în rândul OSC locale, promovând astfel cooperarea în detrimentul rivalității și asigurând alinierea deplină a acestora la obiectivele reformei politice.
Rezultate
Părțile interesate locale - în primul rând OSC - sunt capabile să își îndeplinească misiunea așteptată în cadrul procesului general de reformă.
Cooperare și coordonare sporită între părțile interesate din medii diferite.
O mai bună aliniere a acțiunilor individuale la obiectivele convenite în mod colectiv.
Efectul neintenționat al rivalităților interne din cadrul societății civile naționale este atenuat prin intermediul unor scheme de acordare bazate pe cooperare și nu pe concurență.
Last updated