6. Cercetare comună
Tipul instrumentului: Dezvoltarea capacitâtilo, Consolidarea încrederii și Cooperarea și crearea de rețele.
Scop
Sprijinirea părților interesate în construirea de cunoștințe comune pentru 1) a crea sau a consolida baza de dovezi a procesului de dialog; 2) a promova înțelegerea reciprocă și a depăși progresiv diviziunile ideologice și 3) a începe să dezvolte o înțelegere comună a problemei politice, deschizând astfel calea pentru o soluție consensuală.
Raționament
Cunoașterea în elaborarea politicilor nu este nici neutră, nici obiectivă. Ea este încorporată într-un proces condus de interese, valori și opinii normative despre cum ar trebui să fie lucrurile. Prin urmare, în funcție de punctele de vedere personale, de experiențele de viață fizice și de interese, fiecare parte interesată implicată în procesul de dialog INSPIRED va avea preferințe diferite în ceea ce privește formele de cunoaștere pe care ar dori să le utilizeze ca bază pentru dialog.
Mai mult, echilibrul de putere între aceste părți interesate ar putea fi modificat semnificativ în funcție de accesul la informații și la anumite tipuri de cunoștințe, sau chiar de capacitatea de a finanța cercetări care sunt orientate spre susținerea opiniilor lor politice. În mod ideal, diferite tipuri de cunoștințe ar trebui să fie combinate pentru a oferi o descriere corectă a unei anumite probleme publice și a soluțiilor politice disponibile. Acestea se pot completa reciproc, aruncând lumină asupra unei situații din unghiuri diferite și scoțând la suprafață ipotezele, preconcepțiile și judecățile de valoare care stau la baza acesteia.
În cele din urmă, dialogul constă tocmai în a rămâne deschis la ceea ce au de spus ceilalți și în a afla de ce alte părți interesate relevante favorizează anumite rezultate în detrimentul altora. Această înțelegere reciprocă va facilita, la rândul său, fiecare poziție comună și soluții acceptate pe scară largă. Cu toate acestea, dacă se permite apariția acestei diversități de opinii și preconcepții, dialogul se poate împotmoli cu ușurință într-un exercițiu de blamare și de învinuire, participanții blocându-se în pozițiile lor inițiale. Pentru a depăși această situație, prima fază a metodei INSPIRED îi invită pe participanți să își depășească fiecare preconcepție și judecată greșită a celorlalți prin intermediul cercetării. Într-adevăr, prin evaluarea colectivă a unei probleme comune, participanții se concentrează asupra identificării unor potențiale soluții și, prin urmare, se angajează într-o dezbatere constructivă care privește înainte și face tot posibilul să lase în urmă diferențele din trecut.
Diferențele cheie dintre părțile interesate vor rămâne cu siguranță, dar, în loc să blocheze dialogul, acestea pot fi transformate într-unul dintre cele mai valoroase atuuri ale procesului. Într-adevăr, construirea pe baza diferențelor este crucială pentru promovarea dinamicii încrederii. Principala provocare pentru facilitatorul dialogului, sprijinit de experții în politici, ar fi atunci să structureze cunoștințele generate de participanți și să îi incite pe aceștia să exploreze noi surse de cunoștințe, dacă este necesar. Pentru a-și alimenta discuțiile cu informații fiabile și pentru a dezvolta o înțelegere comună a problemei de politică, părțile interesate pot decide în mod colectiv ce cercetări suplimentare sunt necesare, precum și tipul de cunoștințe pe care doresc să le ia în considerare pentru dezbaterile lor.
Rezultate
Cunoașterea politicilor construite în comun.
Facilitarea accesului la surse, în special pentru părțile interesate mai "slabe", astfel încât acestea să se afle pe picior de egalitate în ceea ce privește dezbaterea reformei politicilor.
Capacități sporite ale tuturor părților interesate implicate în eforturile comune de cercetare.
Încrederea se construiește sau se alimentează prin interacțiuni regulate și printr-o mai bună înțelegere reciprocă.
Stimularea dinamicii cooperării.
Last updated